Dilekçede ne olmaz?
Gereksiz ayrıntılar ve kişilik dahil edilmemelidir. Dalkavukluk ve yalvarmaya asla izin verilmemelidir. Doğru, temiz, dikkatli ve temiz Türkçe ile yazılmalıdır. Yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır.
Bir dilekçede neler bulunur?
Dilekçede bulunması gereken genel olarak 6 temel unsur vardır: Görev tarihi (Gerekirse il veya açık adres yazılmalıdır. … Metin (Açık ve anlaşılır bir üslupla yazılmalıdır.) İmza (Dilekçeyi yazan kişiye ait olmalıdır.) Dilekçeyi yazan kişinin adı. Dilekçeyi yazan kişinin adresi (İletişim bilgileri).
Dilekçenin özellikleri nelerdir?
Dilekçe yazmanın temel prensipleri: Dilekçe dili ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanmalı ve nesnel olmalıdır. Sorun, durum veya talep kısa ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılar ve kişilik dahil edilmemelidir. Talep edilen şey yasal çerçeve içinde olmalıdır.
Dilekçe yazma kuralları nelerdir?
Dilekçeler beyaz, çizgisiz kağıda yazılır. Dilekçe yazılırken mavi kalem kullanılmalıdır; kurşun kalem kullanılmamalıdır. Yazım kılavuzunda listelenenler dışında kısaltmalar kullanılması gerekiyorsa, kısaltmanın uzun okunuşu, kısaltmanın belirtildiği ilk paragrafta parantez içinde verilmelidir.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Dilekçe hakkı nedir 4. sınıf?
Dilekçe hakkı, kişilerin bireysel veya toplu olarak, kendileri veya kamu işleri ile ilgili kaygılarını, sorunlarını, yakınmalarını ve uğradıkları haksızlıkları, yargı dışındaki herhangi bir devlet merciine iletebilmelerini ve çözüm bulunmasını isteyebilmelerini sağlayan bir insan hakkıdır.
Dilekçe yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır. Dilekçe imzalanmalıdır. Başvuru sahibi adını ve tam adresini vermelidir. Dilekçeye eklenecek ek belgeler, makalenin sonunda “Ekler” başlığı altında maddeler halinde listelenmelidir.
Dilekçe nedir 5. sınıf?
Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdığı bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.
Dilekçede TC yazılır mı?
AVUKAT: Avukatınız varsa avukatınızın adı ve soyadı, yasal adresi, telefon numarası ve vergi numarası gibi bilgiler eklenmelidir. DAVALI: Avukatınızın adı ve soyadı, adresi ve biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası eklenmelidir. DAVANIN KONUSU: İşlem tarihi ve davanın kısa bir açıklaması buraya eklenmelidir.
Dilekçenin zorunlu unsurları nelerdir?
Yabancı dilde yazılmış dilekçe, davalıya bilgi verilmeden reddedilmelidir. Mahkemenin adı… Tarafların adları, soyadları ve adresleri. … Davacının TC kimlik numarası … Davanın konusu. … Davanın gerekçeleri. … Deliller. … Talep ve sonuç
Dilekçede imza zorunlu mu?
Türkiye’de ikamet eden yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek ve dilekçeleri Türkçe yazılmak kaydıyla bu haktan yararlanabilirler. Dilekçede bulunması gereken zorunlu şartlar: Madde 4 – (Değişik: -4778/26 md.) Dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı, soyadı ve imzası ile iş veya ikamet adresinin bulunması zorunludur.
Dilekçe ne demektir kısaca?
Dilekçe, resmi makamlara bir isteği ifade etmek için gönderilen, damgalı veya damgasız, imzalı ve adresli bir mektuptur. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Istida ve Desirehâl olarak bilinir ve kamu hizmeti, maaş, rütbe vb. anlamına gelir. İstekler için kullanılır.
Dilekçenin bölümleri nelerdir?
Dilekçede öz ve resmi bir üslup kullanılmalıdır. Başvurunun yöneltildiği makamın adı: Dilekçenin başında başvurunun sunulduğu makamın adı yer alır. … Dilekçenin metni: Metin kısmı dilekçenin ana bölümünü oluşturur. … Tarih: … Ad, soyad ve imza: … Adres: 14 Ocak 2021
Dilekçe sayfa düzeni nasıl olmalı?
Dilekçede sayfa düzeni: Dilekçeler soldan delinip dosyalanırsa dilekçenin okunması zorlaşır. Bu nedenle sol tarafta 1-1,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Biçimsel olarak kusursuz bir dilekçede; sol ve üstte 3,5-4 cm, sağ ve altta 2,5 cm boşluk olmalıdır.
Dilekçe hakkı nasıl kullanılır kısaca?
Dilekçe hakkı, bireyin kişisel veya kamusal konulardaki istek ve şikâyetlerini resmi kurumlara sunma hakkıdır. Dilekçe için resmi bir gereklilik olmadığı belirtilmelidir. Ancak, talebinize verilen yanıt açısından sorumlu makamın ve talebinizin anlaşılır olması önemlidir.
Dilekçe yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır. Dilekçe imzalanmalıdır. Başvuru sahibi adını ve tam adresini vermelidir. Dilekçeye eklenecek ek belgeler, makalenin sonunda “Ekler” başlığı altında maddeler halinde listelenmelidir.
Dilekçe hakları nelerdir?
Dilekçe hakkı, kişilerin bireysel veya toplu olarak karşılaştıkları, kendileriyle veya kamu işleriyle ilgili kaygılarını, sorunlarını, şikâyetlerini ve haksızlıklarını yargı organları dışındaki kamu makamlarına dile getirmeleri ve bu makamlardan çözüm istemeleri anlamına gelen bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır.
Dilekçede başlık olur mu?
Dilekçe öncelikle ilgili kuruma hitaben yazılmalıdır. Başlık ve konu tam olmalı ve tarih sağ üst köşede olmalıdır. Başlık tarihin altında olmalı ve ardından metin gelmelidir. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi dilde yazılmalıdır.
Dilekçe ekleri nasıl yazılır?
Dilekçede bir ek varsa, adres kısmından sonra ve altına metin kutusunun soluna “EK/EK” ifadesi yazılır. Ek sayısı birden fazlaysa numaralandırılır. Ekler dilekçenin arkasına eklenir ve yetkili makama sunulur.