Ambale hangi dilden?
ambale – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca embalé kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “ters” anlamına gelir. Bu kelime, Fransızca s’embaler fiilinin “öfkelenmek, üzülmek, şaşkına dönmek” fiilinin geçmiş zaman sıfatıdır ve +é eki vardır.
Ambel ne demek?
Daha az kullanılan anlamları ise şunlardır: zanaat, üretim, beceri, yetenek, yaratıcılık, çaba, ustalık, yetenek, üretim. Daha çok, daha çok, daha kötü: İyi bir şey yapmaya çalışırken, kötülük çıktı. (Hiyam * Nizip, -Gaziantep.)
Muattal ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “Muattar” kelimesinin anlamı şu şekildedir: (sıfat) Keskin bir kokusu olan, koku yayan. (sıfat) (mecaz) Yaygın bir üne sahip olan.
Maaile ne demek TDK?
Dilimize Arapçadan gelen Maaile, iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Bir erkek, bir kadın ve çocuklardan oluşan toplumun en küçük birimine aile denir. Maa, Arapçada “birlikte” anlamına gelir. Dilimize köklü bir şekilde yerleşmiş formül ifadelerden biri olan Maaile, “aileyle birlikte” anlamına gelir.
Araba ambeleye kalkmış ne demek?
“Ayağa kalkmak ne demektir?” sorusu en basit haliyle; motorun sürekli olarak devrini artırması ve sonunda kendini yok etmesiyle açıklanabilir.
Muzaffer kökeni neden Türkçe değil?
muzaffer – İngilizce Sözlük. Arapça muẓaffar مظفّر “zaferle verilen” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ẓfr kökünden gelir. Bu kelime Arapça fiil ẓafara ظفر “zafer” II’nin mufaˁˁal ölçüsünden gelir. Pasif bir fiil sıfatıdır.
Ellam ne demek argo?
Ellam kelimesi “Sanırım” anlamına gelir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirlerde, ellam kelimesi genellikle cümlelerin sonunda kullanılır. “Muhtemelen” ve “muhtemelen” anlamına gelen kelime “elbette” anlamında da kullanılabilir.
Mablak ne demek TDK?
Kepçe, mikser, mablak.” (Kanar, 2007: 1901) olarak tanımlanmaktadır. TDK sözlüğünde “1. isim, eski hamur, merhem, boya vb. Bir ucunda sap, diğer ucunda düz bir kısım bulunan, bir şeyleri ezmek ve yoğurmak için karıştırıp kullanmaya yarayan araç.
Aybala ne demek TDK?
Aybala “ay bala” (TT 32a). “Ay gibi parlak ve güzel çocuk” anlamına gelen kelime, Tercümân-ı Türkî’de kadın isimleri arasında geçmektedir.
Mükerem ne demek?
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismi olup “şerefli”, “saygın”, “değerli” anlamına gelir.
Mütemir ne demek?
Mu’tamir, Umre için Kutsal Topraklara, özellikle Mekke şehrine giden insanların Kabe’yi tavaf etmesidir. Tavaf sırasında, Kabe’yi yedi kez tavaf ederek ibadetlerini tamamlarlar. Bu ritüel Umre ibadeti sırasında yapılır ve Umre için son derece önemlidir.
Muaddel ne demektir?
(ﻣﻌﺪّﻝ) sıf. (Ar. ta’dіl, “değiştirmek, eşitlemek” ile eşanlamlı) Başka bir kalıba sokulmuş, olduğundan başka kılınmış, değiştirilmiş, başkadır: Bir bakıma eşdeğer bir biçim. Bu kadim âdet hâlâ içimizde yaşamaktadır (Cenap Şahâbeddin).
Mamelek ne demek TDK?
Şeriat hükümlerinin yürürlükte olduğu dönemlerde, “bir şahsın malı, geliri, borcu veya hakları” anlamına gelen ma-melek şeklinde bir terim kullanılıyordu. Hukukçular bunu mamelek şeklinde yazıyorlardı.
Mahdume ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “Mahdum” kelimesi şu anlama gelmektedir: oğul, oğul. Öğrenci, talebe. “Mahdum” kelimesi Eski Türkçe veya resmi, bürokratik ve hukuk dillerinde yaygın olarak kullanılan bir terim olup bir kişinin oğlu veya çocuğu anlamına gelmektedir.
Muhassıl ne demek TDK?
Muhassıl veya Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğu’nda vergi değerlendirmesi ve toplanmasından sorumlu olan görevlilere verilen isimdir. Selçukluların temelinde yatan sistem, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan bu yana devlet adına üretim ve emlak vergilerini toplamak için devam etti.
İvedi hangi dilde?
ivedi – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe’de yazılı örneği bulunmayan *évet- fiilinden türemiştir, +I(g) ekiyle. Bu fiil Eski Türkçe ve Türkçe-Türkçe év – “acele etmek” fiilinden türemiştir.
Mesele hangi dilden gelir?
Arapça sAl kökünden gelen masˀala(t) مسألة “soru, sorun” kelimesinden alıntıdır.
Kaburga kelimesi hangi dilden geçmiştir?
TDK Güncel Türkçe Sözlük’te “kaburga” kelimesinin Moğolca kökenli olduğu, “kemiklerin oluşturduğu kafes” anlamına geldiği belirtilmektedir. Gülensoy (2011: 449) da kelimenin Moğolca “kabirga”dan geldiğini belirtmektedir.
Deterjan hangi dilden gelir?
Fransızca “détergent” veya İngilizce “detergens” kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “bir tür kimyasal temizleyici” anlamına gelir. (İlk kullanım: 1938’de Amerikan kimya şirketi olan Procter & Gamble Co. tarafından.) Bu sözcük, Latince “söndürmek, temizlemek” anlamına gelen detergere fiilinden türemiştir ve +ent° ekiyle eklenmiştir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Solunum Sıkıntısı Olan Bebek Nasıl Anlaşılır